tisdag 15 maj 2012

Spetskaka

Idag har jag bakat en sockerkaka, den kallas Spetskaka för att det är en glasyr som ser ut som spets på den. Här är receptet:
Sockerkakan                                        Glasyr
75 g smör                                             2 msk smör
2 ägg                                                    1 dl socker
2 dl socker                                           2 dl grädde
3 dl vetemjöl                                       Blanda alla ingredienser till glasyren
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk eller vatten
Smörj och bröa en rund form ca 1, 5 liter.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner blandningen i äggsmeten. Tillsätt det smälta och svalnade matfettet och vätskan. Rör om tills smeten är jämn och slät. Häll den i formen. Grädda i 30-35 min, det ska vara 175 grader i ugnen. Ta ut kakan. Bred glasyren på kaka och sedan ska den in i ugnen igen tills glasyren bildat en spetsmönster och fått färg.
Fördel: Kakan är jättegod
Nackdel: Glasyren rinner ner runt kanterna så att kakan fastar runt kanten så man får skära runt kakan så att den lossnar. Jag brukar bara slå glasyren på kakan, jag smetar inte ut den för då hamnar ännu mer i kanterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar